Posted by: Milaja | March 5, 2010

Sanaston opetteluvihjeitä


Jaahas, on viime postauksesta taas aikaa. Korjataas tilanne kokoamalla tähän useampikin sanaston opetteluvihje kerralla ;)

  1. Kokoa itsellesi sanastoa erilliseen vihkoon teemoittain tai aihepiireittäin.
  2. Luo itsellesi kansioita eri aihepiireistä tietokoneella.
  3. Kirjoita sanoja aakkosjärjestyksessä sanakirjamaisesti.
  4. Tee kuvasanakirja: leikkaa lehdistä ruokien kuvia ja nimeä ne englanniksi, piirrä oppikirjan kappaleissa esiintyviä sanoja jne.
  5. Käytä kuvien lisäksi värikyniä ja värillistä paperia.
  6. Laadi miellekarttoja sanoista.

Englannin – tai muidenkaan kielien – opiskelun ei pitäisi olla vain sanojen ja kieliopin opettelua (+ tekstien, lauseidenmuodostuksen jne.), vaan siihen pitäisi kuulua olennaisena osana myös tapa- ja kulttuuritietous. Kerää siis myös kulttuuritietoutta, juhlapäivien viettotapoja ym. englantia puhuvista maista esimerkiksi netistä (vaikkapa näiden linkkien avulla) tai matkaoppaista lisäten tietoja pikkuhiljaa.


Responses

  1. Hei Etsisin tyttärelleni sopivaa enkun opettelu ohjelmaa, mieluiten joku ilmaisversiota tai edullista ohjelmaa. Onko sellaista joka sopisi ala-asteelle, nyt hän on 3 luokalla. Sanojen kertaaminen on lähinnä se mitä ajattelen, ohjelma tietäisi mitä oppilas unohtaa ja kertaa niitä enemmän.
    – Itse opettelen nyt karjalakieltä! Sitä kuulin isältäni (synt Salmissa) melkein 20v mutta sanoja on unohtunut.

    yst. terkuin Heikki Jeronen salmi@telemail.fi

    • Hei! En ikävä kyllä ole tutustunut mihinkään ohjelmiin juuri lainkaan, mutta netissähän olisi pilvin pimein nettiharjoituksia, esim. alakoulun kirjasarjojen nettitehtäviä löytyy Enkkua-sivustoltani http://englantia.wordpress.com/about/110/alakoulun-kirjat ja joitakin muitakin alakoululaisille soveltuvia tehtäviä löytyy näistä linkeistä: http://englantia.wordpress.com/about/linkkeja-kielenoppimissivustoille/suomenkieliset-linkit. Nettilinkkejä aihepiireittäin löytyy täältä: http://englantia.wordpress.com/about/linkkeja-aihepiireittain.

      Näissä ei kyllä kaikissa oteta huomioon sitä, mitä sanoja oppilaan tulisi vielä kerrata, mutta joissakin harjoituksissa väärin menneet sanat tulevat uudestaan ja uudestaan esille harjoituksissa.

      Ainut tällainen ohjelma, mikä tähän hätään tulee mieleen, on netissä saatavilla oleva WordDive-ohjelma, mistä voi kokeilla ensin ilmaisversiota ja sitten ostaa palvelun esim. 3 kuukaudeksi, mutta en tiedä, miten tämä soveltuu tyttäresi opiskelutarpeisiin. Pienen esittelyn kirjoitin tänne: http://englantia.wordpress.com/2010/08/17/worddive ja ohjelma löytyy täältä: http://www.worddive.com.

      Erilaisia sanapelejä löytyy täältä: http://englantia.wordpress.com/about/links-to-vocabulary-games, ja alkupään linkeissä voi tehdä itsekin sanapelejä netissä.

      Monet oppilaat tykkäävät myös kirjoitella sanoja vihkoon ja opetella niitä tätä kautta. Jos vielä sanojen viereen piirtää kuvan tai kirjoittaa sanat eri väreillä, oppiminen voi tehostua. Voitte kokeilla myös vaikkapa “kääntölappuja”: kirjoitatte lapun toiselle puolelle sanan englanniksi ja toiselle puolelle suomeksi. Lapuilta on sitten kätevä kerrata sanoja sekä englannista suomeen päin että suomesta englantiin päin.

      Toivottavasti näistä on jotain hyötyä! Varmasti myös netistä voisi itsekin löytää jotain sopivia ohjelmia, ja kannattaa käydä myös kirjakaupasta kysymässä, löytyisikö sieltä jotain.

      Karjalan kieltä on varmasti hauska oppia! Onnea opiskeluun! :)


Leave a comment

Categories