Posted by: Milaja | January 10, 2009

Riimittely, räppääminen ja laulaminen oppimisen tukena


Loppusointurunot, riimit ja lorut ovat oiva tapa painaa mieleen uusia sanoja eri kielissä. Riimittelyjen avulla on aikoinaan opeteltu myös asiasisältöjä omalla äidinkielellä opiskeltaessa.

Nyt tammikuussa KielenOppi-blogini keskittyy englannin lukusanoihin. Jos peruslukujen muistaminen tuottaa vaikeuksia, voi kokeilla niiden opettelemista loppusointuparien avulla esim. seuraavan linkin tapaan: http://www.senteacher.org/Worksheet/28/Rhymes.xhtml.

Ei ainoastaan loppusoinnut, vaan jo tietty rytmi esim. tekstinpätkää lukiessa todennäköisesti auttaa sen sisäistämisessä. Vaikeahkoa tekstiähan kannattaa lukea myös ääneen. Tee esim. reaaliaineen kokeisiin kerratessa kaikkein tärkeimmistä  asioista oma räppi, jota esität yleisölle – vaikkapa mielikuvitusyleisölle, mutta tunteikkaasti. Englannin epäsäännöllisiä verbejä päntätessäsi räppimäinen rytmi saattaa auttaa niiden muistiin tallentamisessa.

Mieleen painamista voi edistää myös se, että tekstinpätkään keksii  sävelmän ja laulaa sitä. Monilla jo pelkkä liike auttaa oppimisessa, ja vielä tehokkaammaksi mieleenpainamisen ehkä saa sekä laulamalla että liikkumalla laulun tahtiin. Rohkeasti kokeilemaan!


Responses

  1. […] Olen aiemmin puhunut runojen ja riimien merkityksestä mieleenpainamisessa. […]


Leave a comment

Categories